Szlovénia 19 afgán menekültet kész befogadni

A szlovén külügyminiszter szerint az EU tagállamainak méretük és befogadóképességük arányában kellene osztozniuk a menekülteken.

2021. augusztus 18., 15:30

Szerző:

Szlovénia kész befogadni öt olyan afgán menekültet, aki az elmúlt húsz évben együttműködött az Európai Unió (EU) kabuli képviseletével, valamint további 14-et, aki segítette az afganisztáni szlovén missziót – közölte szerdán Anze Logar szlovén külügyminiszter, írja az MTI.

Az uniós külügyminiszterek keddi afganisztáni helyzetről szóló rendkívüli ülésén egyetértettek abban: a tagállamoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy segítsenek azoknak az afgánoknak, akik az elmúlt húsz évben együttműködtek az Európai Külügyi Szolgálattal (EKSZ), és biztonságosan eljuttassák őket az EU-ba, elkerülve a tálib rezsim esetleges megtorlását – ismertette a szlovén sajtó.

Logar szerint 400-500 ilyen személyről van szó. „Az EU tagállamai kifejezték hajlandóságukat, hogy méretük és befogadóképességük függvényében szolidárisan osztoznak a terheken” – nyilatkozta Logar a szlovén közszolgálati televíziónak.

Az Európában menedéket kereső afganisztáni menekültek befogadásával kapcsolatban kiemelte: Szlovénia mindent megtesz, amit az EU szolidaritási elve megkíván, de egyelőre nem vállal további terheket.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az afgán válság nem vezethet újabb migrációs válsághoz. „Mindannyian (EU külügyminiszterek) jeleztük, hogy ebben az esetben nem lesz olyan migránsáradat, mint 2015-ben és 2016-ban volt. Az EU minden eszközt meg fog adni ahhoz, hogy megállapodás szülessen a környező országokkal, azaz az Afganisztánnal szomszédos államokkal arról, hogy a migráció terheit ők viseljék” – közölte.

A radikális iszlamista tálibok augusztus 15-én harc nélkül vonultak be Kabulba és néhány óra leforgása alatt átvették az afgán főváros felett az irányítást. Nem sokkal ezt megelőzően Asraf Gáni afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott. A nyugati országok a kabuli repülőtéren keresztül evakuálják állampolgáraikat és a diplomáciai képviseleteik személyzetét.

(Kiemelt kép: illusztráció: Egy szimpátiatüntető a „Help Afghans” feliratú plakátot tartja Berlinben egy demonstráció során, 2021. augusztus 17 -én. Fotó: John Macdougall / AFP)