Szíjjártó Varsóból bejelentette, hogy biztosan meg lesz tartva a tokiói olimpia

A tervek szerint külföldi szurkolók nélküli versenyeken küzdhetnek a beoltott olimpikonok. 

2021. május 7., 21:21

Szerző:

Jó hír: lesz olimpia! - írja facebook oldalán Szíjjártó Péter külügyminiszter, egy Varsó környékéről posztolt kép alá. Majd így folytatja: "A japánok mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságos játékokat szervezzenek, és mi mindent megteszünk sportolóink biztonsága érdekében: a magyar olimpiai küldöttség valamennyi tagja beoltva utazik Tokióba." A külügyminiszter Toshimitsu Motegivel, japán kollégájával egyeztetett.

Két hete lapunk is beszámolt arról, a pandémia miatt az eredetileg 2020-ra tervezett, majd idénre halasztott olimpián csak hazai nézők vehetnek részt.  A nyári játékokat - legalábbis a tervek szerint - július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpia pedig augusztus 24. és szeptember 5. között lesz. 

Egyelőre ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a helyi nézők hogyan vehetnek majd részt a sporteseményeken, mert az átoltottság jelenleg igen alacsony a szigetországban, és kicsi az esélye, hogy a játékok kezdetére megfelelő szintet érjen el a japán lakosság körében.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Védőmaszkos férfi megy a tokiói nyári olimpiát hirdető plakát előtt a japán fővárosban. Fotó: MTI I AP I Eugene Hoshiko)