Csak hazai nézők vehetnek részt a tokiói nyári olimpiai játékok eseményein

A külföldi jegytulajdonosoknak visszatérítik a belépők árát.

2021. március 20., 12:53

Szerző:

A pandémia miatt az eredetileg 2020-ra tervezett, majd idénre halasztott olimpiát a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpia pedig augusztus 24. és szeptember 5. között lesz. 

A koronavírus-járvány miatt külföldi szurkolók nem vehetnek részt a tokiói olimpia és paralimpia versenyein – jelentette be szombaton a szervezőbizottság. A döntést a járvány terjedése miatti félelemmel indokolták, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság pedig együttműködik a szervezőkkel. A külföldi jegytulajdonosoknak a belépők árát pedig visszatérítik.

Egyelőre nem tudni, hogy a helyi nézők hogyan vehetnek majd részt a sporteseményeken, mert az átoltottság jelenleg igen alacsony a szigetországban, és kicsi az esélye, hogy a játékok kezdetére megfelelő szintet érjen el a japán lakosság körében. A szervezők arra kérnek minden külföldi szervezetet, hogy biztosítsák az oltottságot a versenyzőiknek. Kína elmondta, ha kell, biztosít oltóanyagot az eseményen résztvevők számára. A korábban 7,8 milliósra becsült jegy 10-20 százalékát szánták a külföldieknek – írja a The New York Times.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) megértéssel fogadta a döntést, amelyet tiszteletben tart - közölték a szervezetek a szervezőbizottság és a kormány képviselőivel történt egyeztetés után. "Osztozunk a világ lelkes ötkarikás rajongóinak, illetve a sportolók hozzátartozóinak, barátainak csalódottságában.Nagyon sajnáljuk. Tudjuk, hogy ez mindenki számára egy óriási áldozat, de a járvány miatt meg kellett ezt hoznunk." - fogalmazott Thomas Bach NOB-elnök.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az olimpiai öt karika a tokiói Odaiba Marine Parkban 2021. február 11-én. Fotó: MTI EPA | Franck Robichon)