Szijjártó: az amerikai katonák akadályozták, hogy Magyarország kimenekítse Afganisztánból azokat az embereket, akiket akart

A külügyminiszter azt mondta, előző éjszaka 173 embert szállítottak Budapestre.

2021. augusztus 23., 15:24

Szerző:

Magyarország 110 százalékig lojális, megbízható partnerként viselkedik az afganisztáni evakuálási műveletek során, ezért ezt várja el szövetségeseitől is, ami azonban nem minden esetben valósul meg – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, írja az MTI a tárca közleménye szerint.

Szijjártó elmondta: előző éjszaka megérkezett Budapestre az első repülőgép, ami részt vett a mentőakcióban. A külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt állította, 173 ember volt a fedélzetén, akiknek jelentős részét amerikai és osztrák kérésre szállították el. Hozzátette, cserébe azt várja el a kormány, hogy a szövetségesek, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikai katonák ne gátolják a Magyarország által kihozni kívánt emberek bejutását a légikikötő területére. A tárca közleménye szerint ez többször megtörtént az elmúlt időszakban.

Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte az ezzel kapcsolatos érvelést, miszerint a túl nagy tömeg miatt akadályozták meg a bejutást. „Mi nem növeljük a tömeget, ott a gépünk, bemennek az emberek, és felszállnak. Nem várakozni akarjuk bevinni oda az embereket” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy több csatornán is jelezték a problémát, és van is előrelépés, de fontos, hogy még rugalmasabb legyen az együttműködés. Arról is beszámolt, hogy vannak magyar katonák a terepen, akik segítik az érintettek azonosítását, bejutását. Mint mondta, a kimenekítendő magyar állampolgárok mellett százas nagyságrendben vannak olyan helyiek is, akik a magyar katonai kontingenst segítették személyesen az elmúlt években.

„Természetesen őket bajtársként kell kezelnünk, az ő kimentésükön is folyamatosan dolgozunk. Kizárólag a honvédelmi minisztérium által beazonosított, a magyar katonákkal együttműködő, velük együtt dolgozó, őket segítő emberekről és családjaikról lehet szó” – fogalmazott. Végezetül úgy vélekedett, hogy mindenekelőtt az emberéletek mentésére kell összpontosítani, utána lehet beszélni a történtek kapcsán erkölcsi kötelességekről, illetve arról, hogy mi okozta az afganisztáni nemzetközi beavatkozás „totális kudarcát”.

Szijjártó Péter erről az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 23-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)