Szigorítják a fellépést a vasárnapi brazíliai zavargások résztvevői és szervezői ellen

Szigorítja a brazil kormány a vasárnapi fővárosi zavargások résztvevői, szervezői és finanszírozói elleni intézkedéseket, megerősítik a Planalto elnöki palota biztonságát.

2023. január 13., 08:38

Szerző:

Luiz Inácio Lula da Silva új brazil elnök január elsejei beiktatása óta először reggelizett együtt újságírókkal. Elmondta, meggyőződése, hogy a Planalto ajtaja nyitva volt, nem törték be, ami azt jelenti szerinte, hogy valaki megkönnyítette a bejutást.
   

„Hogy juthat valaki az irodám ajtajáig, hogy akár le is lőhessen?”

 – tette fel a kérdést.Vasárnap a volt brazil elnök, Jair Bolsonaro több mint 4000 híve tört be középületekbe, hatalmas károkat okozva az elnöki palotában, a legfelsőbb bíróság és a kongresszus épületében és környékén.

A legutóbbi hivatalos adatok alapján körülbelül kétezer embert vettek őrizetbe, 1100-nál is többet zártak be kihallgatásuk után. A hatóságok a térfigyelő kamerák, a sajtófotók és a közösségi médiában közzétett szelfik alapján azonosítják a zavargások résztvevőit.
 

Helyi idő szerint csütörtökön a szövetségi ügyészség azt kérte a brazíliavárosi bíróságtól, hogy fagyassza be 52 ember és hét vállalat mintegy 6,5 millió realos (466 millió forint) vagyonát, mivel azzal vádolják őket, hogy a finanszírozták a zavargások résztvevőinek fővárosba szállítását. A nemzeti örökség komoly károkat szenvedett, műkincsek semmisültek meg vagy károsodtak. A kormány első becslései alapján a kongresszus két üléstermében keletkezett kár több mint 5,5 millió real. Lula bejelentette, hogy mostantól keményebb lesz a védelem, mert ami történt, az nem ismétlődhet meg.

(Felhasznált fotók forrása: Mateus Bonomi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP és Caio Guatelli / AFP)