444: Szexvideó került elő Észak-Ciprus miniszterelnökéről

Miközben az emberek Ersan Saner lemondását követelik, a miniszterelnök állítja, hogy karaktergyilkosság áldozata lett.

2021. október 24., 11:51

Szerző:

Nagy botrányt kavart egy szexvideó az Észak-ciprusi Török Köztársaságban: Ersan Saner miniszterelnök látható rajta, amint maszturbál, miközben egy hiányos öltözetű nővel beszélget online a FaceTime-on. A videót kedd este szivárogtatták ki a közösségi médiában, azóta egyre többen követelik az egyébként nős Saner lemondását – írja a 444

Saner kiadott egy közleményt, melyben azt írja,

karaktergyilkosság áldozata, a videót pedig „a technológia maximális kihasználásával szerkesztették”.

Emellett azt állítja, az elmúlt hónapokban többször próbálták telefonon megzsarolni, a hívások pedig a Ciprusi Görög Köztársaságban bejegyzett telefonszámokról érkeztek.

Rasit Rehat újságíró azt mondta a Times Of Londonnak, hogy sok észak-ciprusi „undorítónak” tartja a miniszterelnök viselkedését, illetve a családját is sajnálják az ügy miatt (felesége a legfelsőbb bíróság tagja és két felnőtt gyerekük van). Biztos abban, hogy a botrány rontani fog Saner pozícióján a Nemzeti Egység Párton (NUP) belül.

Az időzítés valószínűleg nem véletlen, ugyanis alig két hét múlva esedékes a NUP éves kongresszusa, ahol új vezetőt is választanak és a posztért Saner is indult. Bár Nemzeti Egység Pártnak van a legtöbb mandátuma a török bábállam parlamentjében, nem tudtak kormánykoalíciót alakítani, és kivonultak a kormányból múlt héten. A következő parlamenti választás 2023-ban lenne esedékes, de ha nem sikerült koalíciót alakítani, decemberben előrehozott választást kell tartani – írja a 444.

Az ügyhöz egy török maffiavezérnek, Sedat Pekernek is köze lehet.

A helyi média úgy tudja, a videót a múlt héten letartóztatott Halil Fayali, egy észak-ciprusi bűnszervezet vezetője juttatta el Pekernek. Peker azt írta Twitteren, hogy „az archívum hozzám került”, és figyelmeztette azokat az észak-ciprusi politikusokat, akik szerinte támogatják „Törökország összeesküvését” ellene. Pekert az elmúlt húsz évben többször is megvádolták emberrablással és zsarolással a török hatóságok, végül 2019-ben elmenekült, előbb a Balkánra, majd az Egyesült Arab Emírségekbe. 

(Kiemelt kép: OKTOBER 13.: Ersan Saner ciprusi török miniszterelnök beszél a médiának a ciprusi török elnökkel, Ersin Tatárral folytatott találkozóját követően, 2021. október 13-án. Ersan Saner szerdán benyújtotta lemondását Ersin Tatar elnöknek. Ali Ruhluel / Anadolu Agency via AFP)

14:57

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.