Szervezett bűnbandák csempésznek üdítőt az EU-ban

A vámosok szerint az adóharmonizáció megoldást jelenthetne a csempészet problémájára.

2021. október 26., 09:37

Szerző:

Szervezett bűnözők üdítőt csempésznek kamionokon Portugáliába Spanyolországból, írja az Euronews. Spanyolországban csak általános forgalmi adó vonatkozik az italokra, míg Portugáliában cukoradót is. A hatóságok abban bíznak, hogy az árfogó országos határellenőrzésekkel csökken a csempészettel behozott áru.

A vámosok szerint az EU-n belüli adóharmonizáció hiánya a probléma, valamint sok az adminisztratív teendő. 

„Rengeteg adatot kell ellenőrizniük ahhoz, hogy kiderüljön, valóban csempészetről van-e szó. Meg kell vizsgálniuk, hogy levonták-e a spanyol áfát, megfizették-e a portugált, és ellenőrizniük kell a cukoradó megfizetését is” 

– írja a lap.

A portugál egészségügyi minisztérium szerint viszont jót tett a cukoradó, mivel sok gyártó csökkentette az italainak cukortartalmát miatta. A minisztérium álláspontja szerint az adóztatás fontos eszköz a cukorbetegség és az elhízás ellen.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.