Sojgu: ígéretük ellenére amerikai és brit rakétákkal támadnák az ukránok Oroszországot

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter figyelmeztetett, ha a nyugati fegyverekkel orosz területre mérnek csapást, azt eszkalációnak tekintik.

2023. június 20., 19:01

Szerző:

Az ukrán hadvezetés amerikai és brit rakétákkal szándékozik csapást mérni orosz területekre, „köztük a Krímre”, ami haladéktalan válaszlépésekhez vezet – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a katonai tárca vezetői tanácskozásán.

„Értesüléseink szerint az ukrán fegyveres erők vezetése azt tervezi, hogy HIMARS és Storm Shadow rakétákkal mér csapásokat az Oroszországi Föderáció területére, köztük a Krímre” – mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ezeknek a rakétáknak a „különleges hadművelet” övezetén kívüli használata azonnali csapásokat vonna maga után az ukrajnai döntéshozó központok ellen, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság teljes körű bevonását jelentené a konfliktusba.

Azt mondta, hogy Kijev továbbra is támadásokkal kísérletezik a donyecki régió déli részén, Zaporizzsjában és Donyeck körzetében, NATO-szakemberek által kiképzett elitalakulatokat, valamint nagyszámú nyugati fegyvert bevetve. A miniszter szerint az orosz erők június 4. óta 263, az állásaik ellen irányuló ukrán támadást vertek vissza. Mint mondta, „az ellenség nem érte el céljait, az összes támadást visszaverték”.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója az Oroszországi Történelmi Társaság keddi tanácskozásán úgy fogalmazott, hogy az orosz erők lényegében egy NATO-csoportosulás ellentámadását tartóztatják fel, amelyben ukrán katonák szolgáltatják ez élőerőt.

(Kiemelt kép: illusztráció. Az amerikai tengerészgyalogság a HIMARS rakétarendszer használata közben Camp Pendletonban, 2007. június 1. Fotó: US Marine Corps Lance CPL. Seth Maggard)

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.