Lavrov szerint csak a nyugati média kelti a feszültséget

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a nyugati média olyan kampányt indított, amely tovább szíthatja a feszültségeket a Perzsa(Arab)- öbölben - közölte szerdán a moszkvai külügyminisztérium.

2022. november 2., 19:55

Szerző:

Lavrov a Hoszein Amirabdollahiánnal folytatott telefonbeszélgetésben kifejtette, hogy az ilyen tevékenység a feszültség súlyos kiszélesedéséhez vezethet a stratégiailag fontos térségben - olvasható a külügyi közleményben.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Szaúd-Arábiát továbbra is veszély fenyegeti Irán és az általa ellenőrzött jemeni húszi lázadók részéről. „Tekintetbe vesszük, hogy Szaúd-Arábiában 70 ezer amerikai él és dolgozik, köztük több ezer katona. Továbbra is támogatjuk Szaúd-Arábiát, ellátjuk önvédelmi eszközökkel" - mondta Kirby, aki szerint "reális az Irán részéről fenyegető veszély”.

A The Wall Street Journal című amerikai lap azt írta, hogy Szaúd-Arábia hírszerzési értesüléseket osztott meg az Egyesült Államokkal a vahhábita királyság ellen küszöbönálló iráni támadásról. A lap szerint az állítólagos teheráni támadási tervekkel az iszlám köztársaságban erkölcsrendészeti őrizetben meghalt fiatal kurd nő halála miatt hetedik hete tartó tüntetésekről kívánják elterelni a figyelmet.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva „spekulációnak” minősítette a Szaúd-Arábia elleni állítólagos iráni támadási terveket. Kijelentette, hogy Moszkvának nincsenek ilyen értesülései.

(Kiemelt kép: Szergej Lavrov. Fotó: Orosz Külügyminisztérium / Sputnik via AFP)

19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.