Szerbiában nem nagyon vált be az élelmiszerárstop

Áprilisban ott is választások lesznek.

2022. január 15., 06:25

Szerző:

Mint azt megírtuk, hat alapvető élelmiszeripari termékre vezet be árstopot vezet a kormány februártól, Orbán Viktor bejelentését követően. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elmondta, a kabinet a szerbi mintát követi az árak befagyasztásában. 

Az RTL szerint a szerb kormány november utolsó napján jelentette be, hogy az infláció megfékezése érdekében 60 napra korlátozza a kristálycukor, a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tej, a napraforgóolaj, a T-400-as típusú liszt, valamint a sertéscomb árát. A kormánydöntés értelmében ezeknek az élelmiszereknek az ára nem haladhatja meg a november 15-i szintet. Ezen felül azt is megszabták, hogy az üzletekbe kerülő termékek mennyisége nem lehet kisebb, mint az előző évben leszállított áru átlaga. Ha pedig valaki megszegi a szabályokat, komoly pénzbüntetést (háromszázezertől hatmillió forintig), illetve 6-12 hónapig tartó tevékenységtől való eltiltást kaphat.

Sok hatása azonban nem volt a szabályozásnak, ugyanis minden kereskedőnek a saját, november 15-én érvényes árazását kellett hogy érvényesítse december első napjától. Tehát nincs érvényben egységes ár az öt alapvető élelmiszerre, és még maximális árat sem szabtak meg. 

Több közgazdász viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy az árbefagyasztás miatti bevételkiesést a termelők kompenzálni fogják, úgy, hogy azokat a termékeket drágítják, amelyek kívül esnek a szabályozáson. Az eredeti kormányhatározat nem maradt sokáig érvényben, néhány nappal a megjelenése után módosítottak a rendeleten.

Az intézkedésnek van rövid távú hatása, de ha huzamosabb ideig hatályban marad, áruhiányhoz, a feketepiac megjelenéséhez vezethet, ahogyan az történt a múlt század kilencvenes éveiben  – nyilatkozta az Euronewsnak a Metropolitan University – FEFA igazgatója, Goran Radosavljević, aki arra is figyelmeztetett, hogy az árbefagyasztás a legutolsó az intézkedések sorában, amelyeket egy kormány bevethet, hogy megfékezze az áremelkedést. A portál megjegyzi, hogy Magyarország mellett Szerbiában is parlamenti választások lesznek áprilisban, emiatt nagy valószínűséggel a kormány meg fogja hosszabbítani az árbefagyasztást, így megelőzve az infláció miatti népszerűségcsökkenést a szavazás előtt.

(Kiemelt kép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.