Orbán Viktor elmondta, miért csak hat élelmiszer árát szabályozták

A miniszterelnök azt is kifejtette, mi vár azokra a kereskedőkre, akik nem tartják be a törvényt. 

2022. január 14., 08:37

Szerző:

Ha nőnek az árak körül kell nézni, a kormánynak pedig a szerb mintán akadt meg a szeme novemberben és az alapján vezette be az élelmiszerár-stoppot – fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Ahogy arról már beszámoltunk, a szerdai kormányülésen olyan döntés született, miszerint maximálják a fontosabb élelmiszerek árát. Ennek értelmében február elsejétől hat élelmiszer árát nem szabad növelni, sőt vissza kell vinni a 2021 október 10-i szintre.

Ezek az élelmiszerek a cukor, a liszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej. Ezeken felül pedig a csirkefarhát árát is maximálják.

Nem játszhatják ki a rendszert

A miniszterelnök a műsorban kifejtette, hogy ezekből az árukból mindig kell lenni a polcokon, erre kötelezték a boltokat. Azt nem lehet megtenni, hogy az alacsonyabb árú termékeket nem tartják a boltokban, és ezt ellenőrizni is fogja a kormány. Ez az oka annak, hogy nem tudnak minden terméket szabályozni és ár-stop alá vonni, ugyanis – mint a szerbeknél –

„nem tudnánk ennél jóval több terméket ellenőrizni, hogy betartják-e a boltok ezeknek az árszabályozását, illetve, hogy lehet-e kapni minden üzletben”

– emelte ki a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy még a boltosok sem tudnák ellenőrizni, és olyat elvárni a kereskedőktől, amit ők nem tudnak betartani, az nem lenne helyes.

„Mi egy olyan szabályt hoztunk, ami betartható és van hozzá erőnk is, hogy ennek a betartását – ha szükséges – akkor kikényszerítsük. Tehát, ha nincs ez az áru a polcokon, akkor nagyon komoly pénzügyi tételekkel fogunk büntetni”

– magyarázta meg Orbán Viktor, aki hozzátette, ez sem maradhat így örökké, jelenleg Magyarországon 90 napra vezették be az árak korlátozását. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: Jó reggelt, Magyarország! / Kossuth rádió)