Megoldódott a szerb-koszovói rendszámvita

Lezárult a Szerbia és Koszovó közötti rendszámvita. A két kormány megállapodása szerint Belgrád nem fog koszovói városok betűjelével ellátott rendszámokat kiállítani, Pristina pedig nem fogja megkövetelni a szerb rendszámos autóktól a koszovói regisztrációt.

2022. november 24., 10:49

Szerző:

Megállapodott a szerb és koszovói kormány, ezzel pedig lezárult a két ország közötti rendszámvita. Belgrád és Pristina közötti tárgyaláson az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell közvetített – írta az Euronews.

A két fél szerda éjjel tudott sikeresen megállapodni, amely szerint a jövőben Belgrád nem fog koszovói városok betűjelével ellátott rendszámokat kiállítani, Pristina pedig nem fogja megkövetelni a szerb rendszámos autóktól a koszovói regisztrációt, hogy beléphessenek az országba.

Ilyen-olyan rendszámtábla

A koszovói szerbek számára Szerbiában kiállított rendszámtáblák miatt hónapok óta nőtt a feszültség a térségben. A koszovói kormány arra készült, hogy e hét hétfőtől megtiltja az országa területén élő szerbeknek, hogy szerb rendszámmal közlekedjenek. Az intézkedés nagyjából 10 ezer embert érintett volna, de nemzetközi nyomásra Pristina elhalasztotta a bevezetését.

A két ország korábban már próbált egyezségre jutni, akkor 11 órán keresztül tárgyaltak – eredménytelenül. Borell akkor arról beszélt, hogyha a két ország nem talál megoldást a probléma, abban mindketten ugyanannyira lesznek hibásak, valamint ez a vita nem segíti egyikük EU-hoz való csatlakozását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AFP PHOTO / ARMEND NIMANI)