Szélsőséges szervezetnek nyilvánították a Szabad Európa Rádiót

Ez Lukasenka újabb válasza a Nyugatnak. 

2021. december 23., 16:49

Szerző:

A fehérorosz belügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy a szélsőséges szervezeteket tartalmazó listájára tette az amerikai Szabad Európa Rádiót/Szabadság Rádiót (RFE/RL). A döntés jogi következménye, hogy az RFE/RL fehérorosz előfizetői akár hatéves börtönbüntetéssel is sújthatók.

A minszki kormány és a Nyugat között idén tovább romlott az egyébként is feszült viszony. Aljakszandr Lukasenka államfő tavaly augusztusban nyerte el hatodik elnöki mandátumát az ellenzék és nyugati országok által is vitatott választásokon. Tiltakozás robbant ki, a tüntetési hullámot a karhatalom elfojtotta.

Lukasenkát immár számos nyugati ország és az EU nem ismeri el törvényes államfőnek, és célzott szankciókkal is sújtották kormányának tagjait.

(Kiemelt kép: A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által közreadott képen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök katonai vezetőkkel tanácskozik Minszkben 2021. november 29-én. fotó: MTI/AP/BelTA/NikolajPetrov)

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.

18:26

A török ellenzéki pártszövetség hétfőn Ankarában meghirdette a választási programját a közelgő, május közepén tartandó köztársaságielnök- és parlamenti választás előtt.