Száztíz millió eurós humanitárius támogatást küld az EU Ukrajnának

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint Magyarország nem támogatja a kezdeményezést, miután az egyik legnagyobb magyar bankot alig akarta levenni a feketelistáról Ukrajna.

2023. november 14., 19:28

Szerző:

Az Európai Bizottság 110 millió eurót (mintegy 44 milliárd forintot) különített el Ukrajna humanitárius támogatására, mivel a tél beállta további kihívások elé állítja a háború által amúgy is sebezhető közösségeket – közölte kedden a brüsszeli testület. A pénzügyi segélyből százmillió euró jut az Ukrajnában maradt civil lakosság megsegítésére, tízmillió pedig a moldovai ukrán menekültek és az őket befogadó közösségek támogatására szolgál.

Ez az új finanszírozás segíteni fogja az EU humanitárius partnereit abban, hogy olyan alapvető szolgáltatásokat nyújthassanak, mint a készpénzsegély, az élelmiszer- és vízellátás, a lakhatás, az egészségügyi ellátás, továbbá a pszichoszociális támogatás és védelem.

Az ukrajnai háború kezdete, 2022 februárja óta az Európai Bizottság 843 millió eurót különített el humanitárius segélyprogramokra a háború által érintett civilek megsegítésére, ebből 785 millió eurót Ukrajna, 58 millió eurót pedig a szomszédos Moldovába menekültek számára.

Magyarország nem támogatja, hogy további pénzek menjenek Ukrajnába

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, és nem támogatja, hogy további pénzek menjenek Ukrajnába – jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf az uniós tagországok védelmi minisztereinek tanácskozásán sajnálatosnak nevezte, hogy az európai államok nem változtatnak az álláspontjukon: továbbra is Ukrajnának történő fegyverszállításról értekeznek.

Kijelentette, Magyarország elkötelezett amellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Magyarország nem támogatja Ukrajna folytatódó pénzügyi támogatását, miközben az egyik legnagyobb magyar bankot alig akarták levenni a feketelistáról. A bankot valótlan információk alapján tették listára az ukránok, és semmilyen garancia nincs arra, hogy ez nem következik be ismét – mondta.

A honvédelmi miniszter ugyanakkor nagy előrelépésnek nevezte, hogy jövőre Magyarország átveszi az Európai Unió boszniai katonai missziójának parancsnokságát. Magyar tábornok fogja irányítani azt a kontingenst, mely ennek a régiónak a biztonsága fölött őrködik – emelte ki.

„A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát” – zárta gondolatait Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

(Kiemelt kép: KISBENEDEK Attila / AFP)