Rémisztő felvételeken az ipari halászat veszélyei

Százezer haltetemet találtak a francia partoknál.

2022. február 6., 20:15

Szerző:

A francia halászati ​​miniszter vizsgálatot rendelt el az ország Atlanti-óceán partjainál megjelent, több mint 100 000 haltetem miatt, írja a BBC.

A Sea Shepherd elnevezésű környezetvédelmi szervezet aktivistái által készített, a Guardian által is közölt videófelvételeken a tenger felszínén lebegő holttestek tömege is látható, amely mintegy háromezer négyzetméteren terült el. Az aktivisták ezzel a felvétellel akarták bemutatni, mekkora károkat is okoz az ipari halászat.

Egy iparági közlemény szerint a százezer kék puhatőkehalat a világ második legnagyobb halászhajója, a holland tulajdonban lévő, de litván zászló alatt hajózó Margiris hagyta el, miután kiszakadt a hálója. Az elveszett halakat a hírek szerint le is vonnák a hajó kvótájából. A cégnek nem ez az első botránya: 2012-ben Ausztráliában tiltakoztak ellene, és annak ellenére kellett elhagyniuk az ausztrál vizeket, hogy hivatalosan 18 ezer tonna hal kifogására volt kvótájuk.

A francia halászati miniszter, Annick Girardin sokkolónak nevezte a felvételeket, és bejelentette, vizsgálatot indít az ügyben. Az EU környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztosa, Virginijus Sinkevicius, is alapos nyomozást ígér az ügyben.

(Kiemelt kép: Sea Shepherd)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.