Ki lehet dobni a védettségi igazolványokat

Csehországban. 

2022. február 3., 17:25

Szerző:

Csehországban jövő héttől nem kell felmutatni a védettségi igazolványt az oltatlanoknak sem, ha étterembe vagy szórakozóhelyre mennek – közölte a Reuters

A 10,7 milliós országban, amelyet a koronavírus-járvány korábbi hullámai súlyosan érintettek, és az omikron variáns megjelenésével rekordot döntött a napi koronavírusos megbetegedések száma, a tisztviselők mégis a fertőzések enyhülésére készülnek ebben a hónapban.

Csehországban kedden 57 ezer, szerdán 43 ezer új esetet regisztráltak, de a magas számok ellenére sem emelkedett a kórházi kezelésre szorulók száma, nem úgy, mint az előző hónapokban az megfigyelhető volt.

Ezért február 9-től megszűnik minden olyan intézkedés, amely a védettségi igazolvány felmutatására kötelezi az étterembe vagy szórakozóhelyre látogatókat. A kormány emellett február 18-tól befejezi a kötelező tesztelést a cégeknél és az iskolákban. A beltéri maszk viselését előíró intézkedések és a nyilvános rendezvényeken a létszámkorlátozás viszont megmarad.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy férfi megy a keresztekkel telefestett prágai Óváros téren 2021. március 22-én. Fotó: MTI/AP | Petr David Josek)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.