Svédország NATO-csatlakozása – fokozódik a nyomás Törökországon és hazánkon

Az észak-atlanti szövetség informális külügyminiszteri ülésén több résztvevő is felszólította Ankarát a bővítés jóváhagyására, hogy a júliusi csúcsértekezletig sor kerülhessen Svédország belépésére.

2023. június 1., 18:50

Szerző:

Még a júliusi vilniusi csúcs előtt meg kellene történnie a svéd csatlakozás ratifikációjának – szögezte le Jens Stoltenberg a találozón – írja a Szabad Európa. Tudatta, hogy hamarosan Törökországba látogat, ahol tárgyalni fog arról, miként lehetne mielőbb sort keríteni a jóváhagyásra. Tájékoztatása szerint az utazás előkészületei már zajlanak.

„Az az üzenetem, hogy Svédország teljesítette a vállalásait, így eljött az idő a ratifikációra – jelentette ki Stoltenberg. – Biztos vagyok benne, hogy Magyarország is ratifikálni fogja a csatlakozási szerződést” – hangsúlyozta.

Hasonlóan nyilatkozott több résztvevő, köztük a házigazda norvég külügyminiszter, Anniken Huitfeldt is.

Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője teljes körű támogatásáról biztosította Svédországot az ügyben.

Tobias Billström svéd külügyminiszter kiemelte:

„Itt az ideje, hogy Törökország és Magyarország megkezdje a svéd NATO-tagság jóváhagyását. Minden, ami akadályozza Svédország csatlakozását, ajándék Putyinnak.”

Emlékeztetett rá, hogy országa épp most szigorította terrorizmus elleni törvényeit, így büntethetővé vált a terrorszervezetek finanszírozása, nyilvános támogatása és a toborzás is, illetve a külföldre utazás csatlakozási céllal.

Szakértők szerint nemsokára megegyezés születhet – írja a lap – egyrészt mert előző héten véget ért a törökországi választás, másrészt mert az újrázni tudó Recep Tayyip Erdoğan elnök jelezte, hogy továbbra is érdekelt lenne amerikai vadászrepülőgépek beszerzésében, és Washington a jelek szerint belemehet ebbe.

„Beszéltem Erdoğannal. Továbbra is szeretne valamilyen megoldást az F–16-osok kapcsán. Mondtam neki, hogy mi megállapodást szeretnénk Svédországgal, tehát egyezzünk meg” – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök hétfőn. „Álláspontunk szerint mindkettő létfontosságú Európa biztonsága szempontjából. Mindkettőnek olyan gyorsan kellene haladnia, amennyire csak lehetséges” – mondta.

(Kiemelt képünk: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Svédország és Finnország jelentkezési dokumentumaival Brüsszelben 2022. május 18-án. Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Tegnap 21:16

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Tegnap 21:07

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.