Sunak: London semmiféle EU-szabályozásnak nem kíván megfelelni

London semmiféle olyan kereskedelmi megállapodásra nem törekszik az Európai Unióval, amelynek fejében uniós szabályozásokat kellene érvényesítenie – mondta hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

2022. november 21., 16:29

Szerző:

Sunak a Brit Iparszövetség (CBI) éves kongresszusán felszólalva kijelentette: az ő vezetése alatt Nagy-Britannia egyetlen területen sem létesít az EU-val olyan kapcsolatot, amelynek ára az, hogy a brit kormánynak uniós előírásokhoz kellene tartania magát. 

A nyilatkozat előzményeként a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap magas beosztású brit kormányilletékeseket idézve azt írta, hogy London svájci típusú kapcsolatrendszert alakítana ki az Európai Unióval a kétoldalú kereskedelmet terhelő akadályok lebontása végett. E beszámolót óriási felzúdulás követte a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának Brexit-táborában. Svájcnak ugyanis kétoldalú szerződések révén hozzáférése van az EU egységes belső piacához, de ennek fejében engedélyezi az emberek kétoldalú szabad mozgását és hozzájárul az unió költségvetéséhez. Pontosan ez az a két elem, amelyről az alsóházi tory frakció meghatározó keményvonalas Brexit-tábora hallani sem akar az EU-val fenntartott kapcsolatokban.

Egybehangzó hétfői brit sajtóbeszámolók szerint e frakciócsoport számos befolyásos tagja figyelmeztette Sunakot, hogy semmiféle olyan egyezséget nem tartanának elfogadhatónak az EU-val, amelynek fejében Nagy-Britanniában ismét uniós jogszabályokat vagy szabályozásokat kellene érvényesíteni. Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, miután a brit EU-tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A Brexit feltételrendszeréről Brüsszellel kötött megállapodás alapján Nagy-Britannia az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett, így megszűnt az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások kötetlen kétoldalú mozgásának automatikus szabadságjoga is. Rishi Sunak miniszterelnök a CBI-kongresszus hétfői munkanapján, a hallgatóságból érkezett kérdésre válaszolva egyértelműen cáfolta, hogy kormánya bármilyen célból – például a szakképzett külföldi munkaerő könnyebb nagy-britanniai munkavállalása végett – uniós jogszabályok érvényesítését előíró egyezségre törekedne az EU-val.
 

  „Én is a Brexitre voksoltam, hiszek a Brexitben, tudom, hogy a Brexit hatalmas előnyöket és lehetőségeket kínál az országnak”

– fogalmazott a brit kormányfő. Közvetlenül Sunak felszólalása előtt Tony Danker, a CBI vezérigazgatója azonban éppen a gazdasági bevándorlás könnyítésére szólította fel a kormányt, kijelentve: a bevándorlás korlátozása a brit gazdaság növekedését akadályozó tényezők egyike. Danker kijelentette: a brit gazdaság hatalmas munkaerőhiánnyal küszködik, miközben nincs elég brit munkavállaló az üres állások betöltésére, és a hazai munkaerő szakképzettsége sem felel meg az igényeknek.
 

A koronavírus-járvány után több százezren váltak gazdaságilag inaktívvá, és saját magával bolondozik, aki arra számít, hogy ez az egykori munkavállalói tömeg egyik napról a másikra visszatér – fogalmazott a Brit Iparszövetség vezetője. Hozzátette: irreális az az elképzelés, hogy a hiányzó munkaerőt automatizálással pótolni lehet. A Brexit után bevezetett szigorú bevándorlási szabályok enyhítését a brit gazdaság több más szereplője is követelte a kormánytól az utóbbi időben. A brit mezőgazdasági termelők szövetsége (NFU) legutóbbi éves kongresszusán felhívta a figyelmet arra a kockázatra, hogy ha nem lesz elég idénymunkás, a gyümölcs- és zöldségtermés jelentős része a földeken rothad el. 

Az NFU becslése szerint a szektornak évente 70-90 ezer idénymunkásra van szüksége a gyümölcs- és a zöldségtermés betakarítására, és e munkavállalók nagyon nagy többsége a Brexit előtt hagyományosan a kelet-európai EU-országokból érkezett. Lord Simon Wolfson, az erőteljesen EU-szkeptikus politikai alapállásáról ismert konzervatív párti brit főrend, a Next divatáruház-hálózat vezérigazgatója a BBC televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: szükséges a bevándorlás ellenőrzése, de úgy, hogy ez a növekedés megfojtása helyett a brit gazdaság javát szolgálja. Lord Wolfson szerint a kormánynak azt kell eldöntenie, hogy Nagy-Britannia a szabadkereskedelemre nyitott ország legyen-e, vagy „erődként bezárkózva felhúzza a felvonóhidakat” a külföldi munkavállalók előtt, komoly többletköltséggel terhelve a brit gazdaságot.

(Kiemelt kép: Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én. A vezetőválasztási folyamatot irányító tory frakcióbizottság elnöke bejelentette, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője Rishi Sunak, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz. Liz Truss brit miniszterelnök október 20-án mondott le a párt vezetéséről. Fotó: MTI/AP/David Cliff)

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.