Kirúgta a Starbucks, mert fehérbőrű volt, tízmilliárd forintnyi kártérítést kap

A nőt azután bocsájtották el, hogy a Starbucks egyik kávézója rasszista botrányba keveredett két fekete vendég eltávolítása miatt.

2023. augusztus 17., 15:35

Szerző:

Újabb, 2,7 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a Starbucks amerikai kávézóláncot egy amerikai szövetségi bíró annak a nőnek, akit egy esküdtszék ítélete szerint azért rúgtak ki az állásából, mert fehér volt – idézi az ABC News cikkét az RTL.

Az esküdtszék korábban már 25,6 millió dolláros kártérítést ítélt a cég egykori regionális igazgatójának törvénytelennek ítélt elbocsájtása miatt. Ezzel már átszámítva nagyjából tízmilliárd forintnak megfelelő összegre emelkedett az a kártérítést, amit Shannon Phillips kap a Starbuckstól.

Az 52 éves nő egy évvel később indított pert egykori munkaadója ellen, azt állítva, hogy bőrszíne „meghatározó tényező” volt kirúgásában.

Az egyebek mellett a cég philadelphiai üzleteit is felügyelő nőt egy hónappal azután rúgták ki, hogy a város egyik Starbucks kávézója nagy felháborodást okozó rasszista botrányba keveredett, miután két fekete vendégre rendőrt hívtak, miközben egy üzleti tárgyalásra vártak. Phillips állítása szerint a cég ezután őt és több más fehér alkalmazottat is megbüntetett, pedig nem volt semmi közük az esethez.

(Kiemelt kép: Starbucks logója látható a belgiumi Charleroi repülőtér kávézójában 2023. július 27-én. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)