Miniszterelnök: az ország csődbe ment

„Srí Lanka csődbe ment” – jelentette ki Ranil Wickremesinghe az ország májusban megválasztott miniszterelnöke kedden.

2022. július 6., 08:19

Szerző:

Az ázsiai szigetország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi válságán megy keresztül: milliók küzdenek azért, hogy élelmiszerhez, gyógyszerhez és üzemanyaghoz jussanak – írja a 24.hu  a CNN alapján.

Wickremesinghe a törvényhozóknak elmondta, hogy nehézségekbe ütköztek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások a srí lanka-i gazdaság újjáélesztéséről, mivel a 22 milliós dél-ázsiai ország nem fejlődő, hanem csődbe ment országként lépett be a tárgyalásokba.

„Mivel országunk csődhelyzetben van, külön tervet kell benyújtanunk az IMF-nek az adósságunk fenntarthatóságáról. Csak ha elégedettek ezzel a tervvel, akkor juthatunk megállapodásra. Ez nem egy egyszerű folyamat”

– teszi hozzá a kormányfő.

Wickremesinghe azután került hatalomra, hogy a népharag a hetekig tartó, halálos áldozatot is követelő tüntetéssorozat után májusban lemondásra kényszerítette Mahinda Radzsapaksza miniszterelnököt, valamint öccsét, Gotabaja Radzsapaksza államfőt.

Srí Lanka az elmúlt hetven év legsúlyosabb pénzügyi válságának közepén van. A devizatartalékok rekordalacsony szintre zuhantak, a dollártartalékok kiürültek az alapvető importtermékek, köztük az élelmiszerek, gyógyszerek és üzemanyagok kifizetésére. Az iskolákban felfüggesztették az oktatást, az üzemanyag használatát az alapvető szolgáltatásokra korlátozták. Több nagyvárosban, köztük a fővárosban, Colombóban több százan állnak órákig sorban, hogy üzemanyaghoz jussanak, miközben előfordulnak összecsapások is a rendőrséggel és a hadsereggel – írja a lap.

(Kiemelt kép: Paramilitáris erők és rendőrök érkeznek a helyszínre, amikor tüntetők és kormánypártiak összecsapnak az elnöki hivatal előtt Colombóban 2022. május 9-én. Fotó: AFP)

09:59

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.