Soha ekkora kárt nem okoztak még az erdőtüzek Spanyolországban

A megfigyelések kezdete óta nem végeztek akkora pusztítást az erdőtüzek Spanyolországban, mint idén már eddig.

2022. július 22., 21:22

Szerző:

Az év első hét hónapjában több mint 197 ezer hektár (csaknem 2 ezer négyzetkilométer) erdő vált a lángok martalékává, több, mint a 2012-es rekordév egészében, amikor 189 ezer hektárt erdő égett le – közölte pénteken a spanyol köztévé a Copernicus európai műholdas megfigyelőrendszer adataira hivatkozva. Csak az utóbbi egy hétben több mint 110 ezer hektár erdőt pusztítottak el a tüzek. 

A Copernicus mérései szerint Spanyolország vezeti a tűzben legtöbb erdőt elveszítő európai ország listáját, megelőzve Romániát, ahol 150 ezer hektárnyi erdő pusztulását észlelték. Portugáliában 46 ezer, Franciaországban 40 ezer, Horvátországban 31 ezer, Olaszországban 25 ezer hektárt perzseltek fel az erdőtüzek idén eddig. 

Az erdőtüzek miatt ezreket kellett kitelepíteni, lakóházak, üzletek és üzemek tucatjai, állatok sokasága vált a lángok martalékává Spanyolországban, ahol hónapokig tartó szárazság könnyítette meg a lángok fellobbanását és terjedését.

(Kiemelt kép: Tűzoltók egy eloltott erdőtűz helyszínén a közép-spanyolországi Navalacruz és Riofrio között 2021. augusztus 15-én. Fotó: Cesar Manso / AFP)

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.