Sir Elton John országos AIDS-szűrésért kampányol

Az Egyesült Királyság forradalmasította az AIDS-tesztelést. Egy új technológiának köszönhetően olcsón és gyorsan ki lehet mutatni a vírust egy egyszerű vérvizsgálat során. A brit egészségügyi szervezet az NHS úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel, minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is. Kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését. Sir Elton John is felszólal a brit parlamentben, ahol a program folytatására biztatja a honatyákat.

2023. november 30., 09:57

Szerző:

A kísérletek 33 kórházban zajlottak Londonban, Manchesterben, Sussexben és Blackpoolban, azokon a helyeken ahol az NHS "nagyon magasnak" minősítette a fertőzéses esetek számát. A siker szemmel látható: 2022 áprilisa óta több mint 3500 esetben azonosították a három vírus valamelyikét, köztük több mint 580 alkalommal a HIV-fertőzést – írja az Euronews.com.

A korai diagnózis nagyban javítja a túlélés esélyeit, sőt a modern gyógyszereknek hála a beteg akár teljes életet is élhet, ha időben kezeléshez jut. Éppen ezért több LMBTQ szervezet is közös petíciót indított, amiben arra kérték a londoni kormányt, hogy folytassa a széleskörű tesztelést, és a gyakorlatot terjessze el az összes brit kórházban.

Az ügy akkora hírverést kapott, hogy szerdán Sir Elton John is felszólal a parlamentben. A rocklegenda arra kéri a honatyákat, hogy biztosítsanak elég forrást az országos szűrésekhez, hogy az Egyesült Királyság elérje 2030-ra kitűzött célját. Eszerint a szigetországból végleg száműznék az AIDS betegséget.

Sir Elton John az utóbbi hónapokban több politikusba is beleállt, hogy a melegek jogait védelmezze. A zenész és férje, David Furnish, valamint az Elton John AIDS Foundation közleményben utasította vissza Suella Braverman brit belügyminiszter azon felvetését, hogy a nemzetközi egyezményeket meg kellene változtatni és nem lenne szabad menekültstátuszt adni embereknek pusztán azért, mert melegek vagy nők.

(Kiemelt kép: Elton John a Glastonbury fesztivál 5. napján a délnyugat-angliai Somersetben, 2023. június 25-én. Oli SCARFF / AFP)