Durva ötlettel állt elő az EU a friss jogosítványt szerzett autósoknak

Az Európai Unió a közlekedés biztonságának növelése érdekében új irányelv kiadására készül. Ennek kapcsán most újabb részletek szivárogtak ki.

2023. szeptember 28., 14:10

Szerző:

Indulatos vitákat gerjeszt az a javaslat, ami bizonyos sebességhatár és járműtömeg esetén speciális B+ kategóriás jogosítványt követelne meg a személyautók vezetőitől is. A tervezett intézkedések azonban nem merülnek ki ennyiben.

A merkur.de arról ír, hogy a kezdő sofőrökre is új szabályok vonatkoznak majd. Az Európai Bizottság a halálos balesetek számát nullára kívánja csökkenteni az európai utakon, és ehhez a legnagyobb kockázatforrásokat keresi. A kezdő vezetők a kutatások szerint általában kevésbé kockázatkerülők, és statisztika alapján nagyobb valószínűséggel lesznek részesei közlekedési balesetnek és válnak halálos áldozattá – idézi az infostart.hu.

A bizottság ezért különleges szabályokat szeretne a kezdő sofőrökre. Az egyik legfontosabb, hogy friss jogosítvánnyal legfeljebb 90 kilométer/órás sebességgel lehetne közlekedni – még autópályán is. Emellett szintén szerepel a tervezetben, hogy éjszakai vezetési tilalmat vezetnének be az esetükben – a javaslat szerint éjféltől reggel hat óráig.

A harmadik változtatás nélkül az egész EU-ban egységes lenne a jogosítványszerzés alsó korhatára.

Szintén egységes korhatára lenne az új B+ jogosítványnak is: csak 21 éves kor felett lehetne olyan vezetői engedélyt szerezni, amellyel 1800 kilogramm feletti járműveket lehet vezetni.

(Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: Mint Images via AFP)