Scholz megtörte a jeget Kínában

Olaf Scholz pénteken arra kérte Kínát, gyakoroljon befolyást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése érdekében. A német kancellár Pekingben találkozott Hszi Csin-ping elnökkel.

2022. november 4., 12:17

Szerző:

Peking és Berlin egyetért abban: elfogadhatatlan, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésével fenyegetőzik – jegyezte meg Olaf Scholz német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel közös pekingi sajtótájékoztatóján.

A nukleáris fegyverek alkalmazásával Moszkva átlépné azt a határt, amelyet a világ országai együtt húztak meg – folytatta. Scholz szerint Kína „nagyszerű ország,” és felelősséggel tartozik a békéért a világban. A kancellár visszautasította a pekingi útjával kapcsolatos bírálatokat, és aláhúzta: válságos időkben a szokásosnál is fontosabb a párbeszéd.

A koronavírus-járvány óta nem járt jelentős nyugati politikus Kínában

Scholz Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott, ahol a kínai állami hírügynökség beszámolója szerint az elnök azt mondta, hogy a politikában könnyű elrombolni a bizalmat, viszont annál nehezebb visszaépíteni. Ezen pedig mindkét félnek dolgoznia kell. Hszi azt is mondta Scholznak, hogy Kínának és Németországnak tisztelnie kell egymást és vigyáznia kell egymás alapvető érdekeire – írta a Reuters.

Elemzők szerint Scholz egynapos látogatása a Kína és a Nyugat közötti vizeket teszteli az évek óta növekvő feszültségek után, és a megbeszéléseken az orosz-ukrán háborún kívül szóbal került az éghajlatváltozás és a kölcsönös piacra jutás is.

 

(Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Olaf Scholz német kancellár a Nép Nagy Csarnokában Pekingben 2022. november 4-én. Fotó: YAO DAWEI / XINHUA / Xinhua via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.