Sávuot ünnepén is folytatódik a rakétaháború Izrael és a palesztin terrorcsoportok között

Intenzív rakétaeső hullott Izrael déli részére a zsidó Pünkösd ünnepén. Közben célzott légicsapással megölték búvóhelyén az Iszlám Dzsihád nevű szervezet egyik legfőbb vezetőjét.

2021. május 17., 17:36

Szerző:

Hétfő délután Asdód városban több lakóház közös udvarára csapódott be egy rakéta, súlyos anyagi károkat okozva. A robbanásban hárman könnyebben megsebesültek, öten sokkot kaptak. Életveszélyessé vált az egyik háromemeletes épület, amit kiürítettek, a lakókat ideiglenes szállásokon helyezik el.

A 11-es csatorna értesülései szerint a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak együtt a becslések szerint mintegy 10 ezer rakétája lehet. Bár az elmúlt héten jelentősen csökkent arzenáljuk, de elég maradt a következő napokra, ha folytatódik a kölcsönös rakétaháború.

Az izraeli hadsereg egyrészt az övezetet uraló Hamász kiépített alagúthálózatát bombázta a közelmúltban, másrészt célzott kivégzéssel a rakétákat indító csoportokat és az iszlamista szervezetek vezetőit lőtte.

Hétfő délelőtt célzott légicsapással megölték búvóhelyén az Iszlám Dzsihád nevű szervezet egyik legfőbb vezetőjét, Husszam Abu Harbidet, az övezet északi részének parancsnokát. Abu Harbíd már 15 éve hajtott végre támadásokat Izrael ellen.

A 11-es tévé szerint hétfőn életét vesztette a múlt heti, Lod városban történt zavargások egyik sebesültje, egy 56 éves zsidó férfi, akit téglával a fején találtak el.

A rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közös nyomozásának eredményeképpen letartóztattak egy 20 éves arab fiatalt, aki a három nappal ezelőtti etnikai zavargások idején Molotov-koktélt dobott be egy ház ablakán, ahol súlyosan megsebesült egy 12 éves arab kisfiú. A nyomozók szerint a támadó tévesen úgy gondolta, hogy zsidók laknak az épületben.

A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, ami izraeli ellencsapásokat váltott ki. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

(Kiemelt kép: A Gázai övezetből fellőtt rakétákat semlegesít az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer 2021. május 16-án. Fotó: AFP | Jack Guez)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.