Sárga műkutyák kóborolnak a prágai csatornákban

Nem, nem Švejk cserélte össze a vödröket, amikor rattlert hamisított. 

2022. július 3., 15:45

Szerző:

A Cseh Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának kutatói két új munkatársat, nevezetesen robotkarral és számos érzékelővel felszerelt robotkutyákat kaptak egy különleges feladat elvégzésére – írja a Radio Praha nyomán a Napi.hu. A két kolléga feladata az lesz, hogy 3D-s térképet készítsen Prága csatornarendszeréről. Ez megkönnyíti a karbantartást, amiben később szintén részt vehetnek intelligens robotok.

A Spot névre keresztelt, világos sárgára festett műkutyákat a világ egyik legismertebb robotokat gyártó vállalata, az amerikai Boston Dynamics fejlesztette ki, de csehek is részt vettek a tesztelésükben.

Ahogy Tomáš Svoboda professzor a technológia szakértője elmondja a robotkarról azt mondja, hogy egyrészt akár egy ajtót is ki tud nyitni önállóan, emellett érzékelőkkel is el van rántva, amelyekkel annak rendje és módja szerint tájékozódni tud ismeretlen környezetben. Például le tudja olvasni egy kábel címkéjét, ami információt szolgáltathat arról, hogy honnan hová tart és mire szolgál.

A 3D-s térkép lehetővé teszi majd, hogy a szakértők és az érdeklődők virtuális túrát tegyenek a prágai csatornahálózatban, ám talán ennél is fontosabb, hogy a robotkutyák úgy készítik el, hogy teljesen autonóm módon, közvetlen emberi irányítás nélkül tájékozódnak egy de facto labirintusnak tekinthető területen, amelyről azelőtt semmilyen ismeretük nem volt. Ez teszteli a modern robottechnika tudásának határait a cseh mérnökök közreműködésével.

(Kiemelt kép: a Boston Dynamics által kifejlesztett robotkutya működés közben.)

12:05

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.