110 év kripta vár a kriptomán ex-kriptokirályra

A 26 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkező Sam Bankman-Fried mágnásként vonzotta a bajt. 

2023. november 3., 11:11

Szerző:

Sam Bankman-Friedet, a mára csődbe ment FTX kriptotőzsde alapítóját csütörtökön a manhattani szövetségi bíróság bűnösnek találta minden vádpontban, írta meg a Guardian cikke nyomán az RTL.hu.

A „kriptokirályként” elhíresült Bankman-Friedet tavaly decemberben vették őrizetbe. Az amerikai tőzsdefelügyeleti szerv (SEC) is a pénzügyi szabályok megsértésével vádolta, úgy vált ismertté, mint az ember, aki világrekordot állított fel azzal, hogy egy nap alatt 14 milliárd dollárt, azaz vagyona 94 százalékát vesztette el.

Az FTX digitális tőzsdeként szerzett hírnevet magának, a milliárd dolláros vállalat tavaly októberben még a kriptopiac zászlóshajójának számított, ám kiderült, hogy fiatal, tapasztalatlan vezetői nagyjából semmihez sem értettek, és túl őszinték sem voltak.

A 31 éves Sam Bankman-Fried vállalkozása sikerének csúcspontján 26 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkezett, a világ leggazdagabb 30 év alatti vállalkozójaként tartották számon. Akár 110 évnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

(Kiemelt kép: Sam Bankman-Fried, az FTX volt vezetője elhagyja a szövetségi bíróság épületét az októberi tárgyalása előtt tartott óvadéki tárgyalást követően New Yorkban, 2023. július 26-án. A volt kriptomágnás Sam Bankman-Friedet 2023. november 2-án bűnösnek találta egy New York-i esküdtszék mind a hét vádpontban, csalás, sikkasztás és bűnszövetségben való részvétel vádjában. A testület öt hetes tárgyalás után hozta meg döntését, és Bankman-Friedre most akár 110 év rács mögé kerülhet. ANGELA WEISS / AFP)