Pénteken megkezdik a mentési munkálatokat az ökológiai katasztrófa sújtotta Sajó folyón

Pénteken elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál a folyó további szennyezésének megakadályozása érdekében.

2022. május 26., 18:35

Szerző:

„Örömhírt közölt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, pénteken megkezdődik a felszíni víz bányába jutásának megakadályozása” – közölte Ján Budaj a szlovák környezetvédelmi miniszter csütörtökön, írta az Újszó.

A terv szerint elterelik a bányába befolyó felszíni vizet, ami különféle anyagokat mos ki a járatokból és ezekkel szennyezi a Sajót.

A Sajóba már több mint három hónapja ömlik szennyezet bányavíz, amely miatt kihalt a folyó élővilága. februárban percenként 10 liter szennyezett víz folyt ki a bányából, a legutóbbi mérések alapján ez már 17 literre növekedett percenként. Április elején a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a bányába szivárgó felszíni vizek csökkentésére irányuló munkálatokba kezdett, és a bányamentő szolgálat közvetlenül a bányában is megkezdte a munkát. Azt próbálták megoldani, hogy a víz ne szivárogjon a felsőbb szintekről a szennyezett alsóbb rétegekbe, így kerülnék el a szennyezett víz felszínre áramlását. Ennek ellenére február közepe óta nem történt érdemi változás. A szakemberek szerint legalább 15 év, míg visszatérhet a folyami rák.

(Kiemelt kép: A Sajó folyó mellé épített szennyvízkifolyó az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én.  Fotó: MTI/Komka Péter)

Tegnap 21:10

Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton – közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

Tegnap 20:40

Eltávolítják egy ismert street art művész falfestményét egy skóciai halászfalu egyik kocsmájáról, mert többen panaszkodtak, hogy az alkotás sértő módon ábrázolja a boszorkányságért egykor üldözött nőket – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása pénteken.