Saját hadseregre van szüksége az Európai Uniónak

A Forza Italia párt vezetője, Antonio Tajani  szorgalmazza, hogy egyetlen testületté vonják össze az Európai Tanácsot és az Európai Bizottságot.

2024. január 7., 17:13

Szerző:

Az olasz külügyminiszter, Antonio Tajani úgy véli, hogy az Európai Uniónak létre kell hoznia egy egyesített hadsereget, amely szerepet vállalna a békefenntartásban és a konfliktusok megelőzésében – számolt be a hvg.hu a Reuters  cikke alapján.

A Forza Italia a tavaly elhunyt Silvio Berlusconi pártja volt. Most a korábbi karizmatikus vezető nélküli első komoly megmérettetésre készülnek, a júniusi európai parlamenti választásokon. Így a jelenlegi pártvezető Tajani szavait nyugodtan értelmezhetjük kortesbeszédként is. A Tajani által vezetett párt számára prioritás a szoros európai védelmi együttműködés. Mint mondja: 

„Ha békefenntartók akarunk lenni a világban, európai hadseregre van szükségünk. Ez pedig alapvető előfeltétele annak, hogy hatékony európai külpolitikát tudjunk folytatni.” 

Amióta Oroszország közel két éve megtámadta Ukrajnát, nem volt politikai napirenden az európai védelmi együttműködés.

Mivel Finnország tavaly csatlakozott a  NATO szövetséghez, és Svédország is a tagság felé tart az erőfeszítések inkább a bővítésre összpontosítanak.

Tajani arra is kitért, hogy a 27 tagállammal rendelkező EU-nak egyszerűbbé kellene tennie vezetését, és a jelenlegi, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéből álló struktúra helyett egyetlen elnökséget kellene létrehoznia.

(Fotó: Mustafa Yalcin /Anadolu /AFP)