A románok többsége már nem akar egyesülni Moldovával

Több évtizedes nézőpont változott meg egy friss közvélemény-kutatás szerint.

2023. május 4., 12:29

Szerző:

Romániában az utóbbi évtizedekben először kerültek kisebbségbe azok, akik támogatnák országuk egyesülését a szomszédos Moldovával, ahol szintén a román a hivatalos nyelv - írta az MTI a Digi24.ro hírportálra hivatkozva.

Az Avangarde közvéleménykutató intézet április folyamán, telefonos módszerrel rögzített adatsora szerint a megkérdezettek mindössze 33 százaléka véli úgy, hogy a két román nyelvű országnak valamikor egyesülnie kellen, míg 54 százalékuk szerint nem.

A korábbi közvélemény-kutatások rendre unionista többséget mutattak ki Romániában, Moldovában viszont mindig kisebbségben voltak az egyesülés hívei.

A válaszadók 31 százaléka támogatná, 40 százaléka viszont ellenezné Moldova gyorsított felvételét a NATO-ba, míg egy az európai uniós tagság tekintetében fordított az arány: 41 százalékuk támogatná, 30 százalékuk ellenezné, hogy Moldova "sürgősen" az EU tagjává váljon.

Arra a kérdésre, hogy egy Moldova elleni esetleges orosz támadás esetén Romániának csapatokkal kellene-e segítenie a Moldovai Köztársaságot, a megkérdezettek 56 százaléka nemmel, 29 százaléka igennel válaszolt. Ami a hadifelszerelést illeti, a válaszadók 48 százaléka támogatná, 35 százaléka ellenezné, hogy Bukarest katonai eszközöket küldjön Chisinaunak.

Maia Sandu moldovai államfőről a megkérdezettek 38 százalékának jó, 36 százalékának semleges, 19 százalékának rossz véleménye van.

(Képünk illusztráció. Daniel MIHAILESCU / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.