Kanadai vadászgépek tűntek fel Románia felett

A kanadai légierő nyolc CF-188 Hornet típusú harcászati elfogó harci repülőgépe érkezett járőrszolgálatra és közös gyakorlatozásra Romániába, küldetésük megkezdése alkalmából csütörtökön rendeztek díszszemlét a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszponton.

2022. augusztus 4., 14:55

Szerző:

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a hat kanadai vadászgép a román légierő F-16-osaival és MiG-21 Lancerjeivel közösen teljesít majd NATO-parancsnokság alatt megerősített járőrszolgálatot a következő négy hónapban, másik két Hornet pedig a NATO-szövetségesek által rendezett hadgyakorlatokon vesz majd részt ebben az időszakban.

A kanadai vadászgépek üzemeltetését mintegy 180 tagú kiszolgáló személyzet látja el. A kanadai pilóták már hatodik alkalommal vállalnak szerepet a romániai légi járőrözésben, korábban pedig az erdélyi Aranyosgyéres katonai repülőterén gyakorlatoztak közösen román kollégáikkal.

A mostani közös misszió a román és kanadai légierő együttműködési képességének javítását, reakciósebességük és elrettentő képességük növelését szolgálja, a kanadai vadászgépek Romániába vezénylése a NATO műveleti képességének biztosítását szolgálja a keleti szárnyon, és a védelmi szövetség egységét és eltökéltségét jelzi válaszképpen a biztonsági helyzet kihívásaira – olvasható a bukaresti védelmi tárca közleményében.

(Kiemelt kép: A Kanadai Királyi Légierő CF-18 Hornet típusú vadászgépe száll fel a quebeci Bagotville repülőteréről, 2018. június 7-én. Fotó: Geoff Robins/AFP)