Románia lecseréli a légiriadós szirénáit

Már elég elavultak, de az új helyzet miatt sajnos még szükség lehet rájuk. Viszont ez nem lesz olcsó.

2022. július 6., 14:40

Szerző:

Felújítják Bukarestben a vészhelyzeti riasztórendszert és a lakosság figyelmeztetésére szolgáló légvédelmi szirénákat, erre 2,7 millió lejt (216 millió forint) utalt ki a román főváros önkormányzata - tudatta szerdán a News.ro hírportál.

Nicusor Dan bukaresti főpolgármester szerint az utóbbi több mint 30 évben nem történt komolyabb beruházás a 300 szirénából és hat (kerületenként egy) riasztóközpontból álló rendszer fejlesztése érdekében, így ma már csak 155 sziréna és két kerületi riasztóközpont működőképes, a szirénák nagy része pedig kézi vezérlésű.

A főpolgármester elmondta: mind a 300 szirénát korszerűsítik, valamint tíz új riasztóközpontot szereznek be a szükséges - üvegszálas és vezetéknélküli elektronikus - kommunikációs eszközökkel együtt, hogy a lakosság vészhelyzeti figyelmeztetését központosított rendszerben, "egyetlen gombnyomással" meg lehessen oldani.

A Digi24 hírtelevízió egy korábbi riportja szerint a belügyminisztérium alá rendelt katasztrófavédelem feladatai közé tartozik, hogy az erre vonatkozó parancs kiadásától számított tíz percen belül megszólaltassa a szirénákat, amelyek három különböző riasztást tudnak leadni, annak függvényében, hogy légitámadásra, földrengésre, vagy vegyi veszélyhelyzetre kell-e figyelmeztetni a lakosságot.

Romániában az ukrajnai háború első hetében a hatóságok - újságírói érdeklődésre válaszolva - azt ígérték, hogy számba veszik és megpróbálják visszaadni eredeti rendeltetésüknek a légvédelmi óvóhelyeket is, amelyeket a panelházak lakóközöségei gyakran raktárként használnak. A katasztrófavédelem március elején azonnal közzétette a nyilvántartásában szereplő mintegy 4500 légvédelmi óvóhely címlistáját, de ezek állapotáról azóta nem jelent meg összegzés.

(Kiemelt kép: Elavult légiriadó-sziréna a mukdeni incidens idejéből egy kínai múzeumban. Fotó: Gary Lee Todd, Wikimedia Commons)