Röhejes! – mondják az amerikai diákok a biztonságukat szolgáló, kötelező, átlátszó hátizsákra

2018. április 4., 21:48

Szerző:

Kötelezővé tették – elsőként a februári iskolai mészárlás helyszínén, a parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskolában – azt az átlátszó hátizsákot, ami elvileg a diákok biztonságát hivatott szolgálni. A tanulók finoman szólva sem rajonganak az ötletért, kitűzőket aggattak a plasztikra ezzel tiltakozva a szerintük nevetséges intézkedés ellen. – Hogyan fognak minket megvédeni a „tiszta” hátizsákok egy AR-15-östől? – tette fel a jogos kérdést az iskola egyik tanulója. – Most bocsánat, de ha telepakolom a táskát, simán el tudok tenni úgy benne valamit, hogy az ne legyen látható – vetett fel egy újabb problémát egy másik diák.

És valóban, nem mondhatni hogy a hatóságok túlzásba vitték az óvintézkedéseket. Az ingyen kiosztott átlátszó hátizsákok mellett személyazonosító belépőkártyákat és fémdetektoros kaput kap majd az iskola. Ez utóbbi azonban már egy másik helyen állt, amikor egy diáknak mégis sikerült bevinnie egy fegyvert magával.

Fotó: Twitter

Vannak olyanok is, akik kényelmi okokból morgolódnak. Egy lány például felvetette, nem örül annak, hogy tamponja, tisztasági betétje kilátszik, mások azon hőbörögtek, hogy esetleg gyógyszereik láthatóvá válnak. Társaik azonban felhívták a figyelmüket arra, hogy ne vigyék el ilyen szempontokkal a hangsúlyt a lényegről, vagyis, hogy ezzel az intézkedéssel semmire sem mennek. 

És igazuk van. Az amerikai kormány a fegyvertartási törvény szigorítása helyett ilyen foltozásokkal próbálja a gyerekek biztonságérzetét növelni. Nem véletlen. Az amerikai nemzeti fegyverszövetség (NRA) kőkemény pénzekkel támogatja a törvényhozókat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.