Robbanóanyag nyomait találták az Északi Áramlat gázvezetékeinél

A svéd ügyészség is megerősítette Dánia korábbi vizsgálatát, miszerint az Északi Áramlatot felrobbantották.

2022. november 18., 10:43

Szerző:

A nyomozók robbanóanyag nyomaira bukkantak a megrongálódott Északi Áramlat-vezetékek helyszínén, ami megerősíti, hogy súlyos szabotázs történt – közölte a svéd ügyészség pénteken. A svéd és dán hatóságok négy lyukat vizsgálnak az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken.

„A most elvégzett elemzések robbanóanyag nyomaira mutatnak több megtalált tárgyon (...) A vizsgálat rendkívül összetett és átfogó. A folyamatban lévő vizsgálat fogja eldönteni, hogy azonosíthatóak-e gyanúsítottak” – áll a svéd ügyészség közleményében.

Dán és svéd szeizmológusok korábban azt mondták, hogy rengéseket regisztráltak a szivárgás közvetlen közelében, és hogy a jelek nem hasonlítanak földrengésekhez. Egy legalább 50 méteres szakasz hiányzik az Északi Áramlat 1 vezetékből – idézte fel a Reuters.

Az orosz védelmi minisztérium a múlt hónapban azt állította, hogy a brit haditengerészet személyzete robbantotta fel a csővezetékeket. London szerint a Kreml ezzel a valótlan állítással csak el akarta terelni a figyelmet az orosz-ukrán háborúról.

Dánia már múlt hónapban közölte, hogy előzetes vizsgálatuk kimutatta, hogy a szivárgásokat erős robbanások okozták.

(Fotó: Handout / Airbus DS 2022 / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.