Elkutyulták az utasokat, technikailag összeomlott a belgrádi repülőtér

Még a hétfő délelőtti járatok is késve indulnak a belgrádi Nikola Tesla repülőtérről, mert vasárnap délután egy személyzeti hiba miatt a tranzitzónában összekeveredtek az érkező és az induló utasok, ezért mindenkit újra át kellett vizsgálni.

2024. január 22., 09:17

Szerző:

Vasárnap 17 óra 15 perc és 21 óra 29 perc között egyetlen repülőgép sem szállt fel a belgrádi Nikola Tesla repülőtérről. A belügyminisztérium közölte, hogy a repülőtér személyzete hibát követett el, amikor 17 óra körül egy Szkopjéból érkező járat utasait véletlenül az indulásra váró, a kötelező ellenőrzéseken már átesett utasok közé irányította.

Emiatt a tranzitzónát kiürítették, és minden utast újra át kellett vizsgálni. A négyórás szünet után indult csak újra az útlevélellenőrzés, és szállhattak fel az utasok a gépekre, amelyek így jelentős késéssel tudtak csak elindulni.

Verica Ječmenica, az építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter asszisztense elmondta, hogy „a Nikola Tesla repülőtér működésének leállása a repülőtér-üzemeltető szolgáltatásainak működési hibája miatt következett be”, és „a repülőtér üzemeltetője viseli a felelősséget a felmerült problémákért”.

„Az utasokat, akik 16:16-kor landoltak egy szkopjei járaton, busszal tévedésből rossz kapuhoz vitték, ahol beléptek a tranzitszakaszba, és a biztonsági ellenőrzésen átesett utasok közé keveredtek. A belgrádi repülőtér üzemeltetőjének kérésére 17 óra 22 perckor leállították az útlevél-ellenőrzést a szerbiai kijáratnál” – közölte Ječmenica.

Ječmenica elmondta, hogy a Nikola Tesla repülőtérről 17 Air Serbia járat késett, és a légitársaság törölte a ma esti járatait Berlinbe, Frankfurtba és Düsseldorfba.

„Az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium elrendelte az ellenőrzések feloldását, amely az ellenőrzési eljárás lefolytatását követően a légi közlekedésről szóló törvény értelmében eljárást indít az üzemeltető és a felelősök ellen. Az ellenőrzésről a lakosságot tájékoztatják. A kárt szenvedett légitársaságok megoldják kapcsolataikat a kárért felelős repülőtér-üzemeltetővel” – mondta Verica Ječmenica miniszterhelyettes.

Az Air Serbia szerb légitársaság közleménye szerint még hétfő délelőtt is lesznek késések a vasárnap történtek miatt.

(Kiemelt kép: A Belgrádi repülőtér Szerbia legfontosabb nemzetközi repülőtere, amely Belgrád közelében található. Éves utasforgalma 5 611 920[1] fő (2022). Névadója Nikola Tesla, szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök és filozófus. Forrás: kallerna / Wikimedia Commons)