Rendkívüli! Újabb országokban ütötte fel a fejét a majomhimlő

A korábban ritka fertőzést 14 országban mutatták ki. 

2022. május 22., 13:42

Szerző:

Izraelben és Svájcban is találtak majomhimlővel fertőzötteket, ezekkel együtt már 14 országban mutatták ki a fertőzést, írja a BBC nyomán a 444. Mind a két országban olyanok kapták el a majomhimlőt, akik korábban gyakran utaztat, jártak külföldön. Izrael mindeközben már további gyanús eseteket is vizsgál.

Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, tudósok arra figyelmeztetnek, hogy tovább nőhet a majomhimlős esetek száma, mivel egyre több fertőzöttet követnek nyomon az egészségügyi hatóságok. Eddig több mint 90 esetet regisztráltak Európában, Amerikában és Ausztráliában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint további 28 gyanús megbetegedést észleltek a már 92 regisztrált eseten kívül, amiket 12 tagállamban találtak.

A WHO szerint ez a szám példátlan egy olyan betegség esetében, amely jellemzően csak Közép- és Nyugat-Afrikában van jelen. 

A majomhimlő nem egy könnyen terjedő fertőzés, a betegség terjedéséhez szoros fizikai kontaktus kell, például szexuális együttlét. Leggyakoribb tünetei: enyhe fejfájás, izomfájdalom, gyengeség és bőrelváltozások. A betegség ismert, afrikai halálozási aránya 3,6 százalék. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Himlővírus. Kép: ROGER HARRIS / SCIENCE PHOTO LIBRA / RHR / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP)