Rejtélyes hepatitiszbetegség fertőz az WHO szerint

Egy halálesetről számoltak be. 

2022. április 25., 16:28

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy legalább egy gyermek meghalt, miután megbetegedett egy rejtélyes akut hepatitisjárványban, amely 10 európai országban fertőzte meg a gyermekeket. Április 21-ig világszerte legalább 169 „ismeretlen eredetű” megbetegedés történt.

Az esetek 1 hónapos és 16 éves kor közöttiek. 17 gyermeknél (körülbelül 10 százalék) volt szükség májátültetésre; legalább egy halálesetről érkezett jelentés.

A hepatitis a máj gyulladása, amely a tápanyagok feldolgozásában, a vér szűrésében és a fertőzések elleni küzdelemben létfontosságú szerv.

Bár a WHO szerint a fertőzések okát még vizsgálja, az ENSZ-szervezet megjegyezte, hogy az akut hepatitiszhez vezető adenovírusfertőzés az egyik lehetséges lehetőség, amelyet fontolóra vesznek. „Az akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori vírusokat (hepatitis A, B, C, D és E vírusokat) nem mutatták ki egyetlen ilyen esetben sem” – áll a WHO közleményében, hozzátéve, hogy „legalább 74 esetben” adenovírust mutattak ki.

Hol mutatták ki az eseteket?

Április 21-ig az Egyesült Királyságban 114, Spanyolországban 13, Izraelben 12, az Egyesült Államokban 9, Dániában 6, Írországban kevesebb mint 5, Hollandiában és Olaszországban 4, Norvégiában és Franciaországban 2, Romániában és Belgiumban pedig egy-egy esetet jelentettek – közölte a WHO. A WHO nem közölte, hogy hol és mikor történt a haláleset.

Mik azok az adenovírusok?

Az adenovírusok számos különböző betegséget okozhatnak, az enyhétől a súlyosabbakig.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint az adenovírussal fertőzött embereknél megfázás vagy influenzaszerű tünetek, láz vagy torokfájás, valamint súlyosabb betegségek, például akut légúti fertőzések, például hörghurut vagy tüdőgyulladás jelentkezhetnek.

A 41-es típusú adenovírus, az a bizonyos törzs, amelyet a hepatitiszes esetekkel való lehetséges összefüggésként azonosítottak, általában hasmenés, hányás és láz, valamint légúti tünetek tüneteit okozza – közölte a CDC. A WHO azonban figyelmeztetett, hogy az adenovírusfertőzés lehetősége az akut hepatitiszes esetek hátterében csupán elmélet.

(Kiemelt kép: A 2021. december 7-én készült fényképen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felirata látható a genfi székhelyén. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.