Rakétaként lőhet ki az olajár, ha az oroszok kijátsszák ezt a kártyájukat

A JP Morgan elemzése szerint katasztrofális következményei lennének, ha Oroszország a termelés visszfogásával válaszol a nyugati szankciókra. 

2022. július 3., 13:04

Szerző:

Rakétaként lőhet ki az olajár, akár a 380 dolláros hordónkénti jegyzést is elérheti, ha a nyugati szankciókra válaszul Oroszország visszafogja termelését – írja a Portfolio a JP Morgan Bloombergben megjelent előrejelzése alapján.

A nyugati országok igyekeznek fokozni a nyomást Oroszországon, azonban az orosz költségvetés olyan jó helyzetben van, hogy akár azt is megtehetik, hogy napi 5 millió hordóval visszafogják a kitermelést anélkül, hogy az komolyabb gazdasági károkat okozna – vélik a JP Morgan elemzői.

Egy ilyen válaszlépés azonban a világ többi részére nézve katasztrofális lenne.

A Bloomberg által idézett elemzés szerint, ha napi 3 millió hordóval fognák vissza a termelést, akkor az olaj világpiaci ára 190 dollárig ugorhatna, az 5 milliós visszavágás pedig egészen elképesztő, 380 dolláros hordónkénti árat hozhatna.

Az amerikai bank elemzői szerint tehát egy ilyen válaszlépés fájdalmas lenne a világ számára, a szűkös globális olajpiac jelenleg Oroszország oldalán áll.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) megbeszélést tart Igor Szecsinnel, a Rosznyefty állami tulajdonban lévő orosz kőolajipari csoport vezérigazgatójával a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. május 12-én. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.