Rakétaincidens Japánban – Rendkívüli értekezletet hívtak össze az APEC-csúcson

Vezető politikusok részvételével tartandó rendkívüli tanácskozást hívott össze Kamala Harris amerikai alelnök a legújabb észak-koreai rakétakísérlet miatt Bangkokban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának keretében – közölte pénteken egy fehér házi tisztségviselő.

2022. november 18., 08:21

Szerző:

Észak-Korea péntek hajnalban egy interkontinentális ballisztikus rakétát indított, amely Japán partjaitól mindössze 200 kilométerre csapódott a tengerbe. Harris közlése szerint a tanácskozáson vezető ausztrál, japán, dél-koreai, kanadai és új-zélandi politikusok vesznek részt.

Az Egyesült Államok minden szükséges intézkedést megtesz saját, a Dél-Koreai Köztársaság és Japán biztonsága érdekében 

– közölte a Fehér Ház. 

Jun Szok Jol dél-koreai elnök szigorú szankciókat sürgetett Észak-Korea ellen a rakétakísérlet miatt. A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) rendkívüli ülésén az elnök a megerősített kiterjesztett elrettentés életbe léptetésére szólított fel az észak-koreai fenyegetésekkel szemben. 

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a péntek hajnalban kilőtt észak-koreai rakéta potenciálisan elérhette volna az Egyesült Államok egész szárazföldi területét.

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.