Az Emmi 22 éves helyettes államtitkára szerint Európára nézve nem a terrorizmus, hanem Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést

2019. december 29., 16:15

Szerző:

Oroszországot tartja Európára nézve a legnagyobb biztonsági fenyegetésnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma új, 22 éves államtitkára, akinek a kinevezése érdekében törvényt is kellett módosítani – vette észre az Index. Rácz Zsófia egy erről 2019 nyarán beszélt az Egyesült Államokban. Az Alapjogokért Központból ment ki fél évre  ahol a kutatni alapítvány ösztöndíjasként a washingtoni The Center for European Policy Analysis nevű intézetnél, és a Global Policy Institute podcastjének a  vendége volt, amikor a beszélgetés záróakkordjaként megkapta a kérdést, hogy ki fenyegeti Európát most. Először viccelt, azt állítva, hogy az európaiak, az újabb kérdésre, hogy ami a külső biztonsági kihívásokat illeti, Irán, a terrorizmus vagy Oroszország az, így válaszolt:

Azt hiszem, a terrorizmus szerencsére a terrorizmus nem akkora probléma Európában. Természetesen voltak ezek a nagyon szomorú és borzasztó esetek, de nem egy trendről van szó. Ha külső biztonsági kockázatokról beszélünk, akkor Oroszországot kell megneveznem. Mert láttuk, ahogy Oroszország a stratégiaként használja a dezinformációt, hogy káoszba döntse Amerikában és Európában. Ez az a trend, amelytől ha félnünk nem is, de fel kell készülnünk rá

– fogalmazott. – Vagyis Oroszország még mindig probléma? – kérdezett vissza a műsorvezető. Azt mondanám, hogy igen – felelte Rácz Zsófia. Annak ellenére nem a terrorizmust jelölte meg fő kihívásként, hogy korábban az Orbán-kormány szólamaival összhangban bírálta az Angela Merkel-féle Willkommenskulturt, az Orbán-kormány politikusai pedig hagyományosan a bevándorlást teszik felelőssé a terrorista merényletekért.

 

Az Egyesült Államokban – főleg demokrata körökben – egyébként jól csengő szólam Oroszországot biztonsági kihívásnak nevezni a 216-os elnökválasztás óta, az Emmi új helyettes államtitkárának a kijelentései azonban meglehetősen ironikusnak hangzanak annak fényében, hogy Magyarországot a NATO-tagországok többé-kevésbé Oroszország trójai falovának tartják Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin szívélyes viszonyára épülő kétoldalú kapcsolatok miatt. 2017-ben a Politico még arról cikkezett, hogy  egyes NATO-tagországok már nem osztanak meg titkos információkat az általuk megbízhatatlannak tartott magyar társszervekkel, 2019-ben aztán az Orbán-kormány bőkezű anyagi támogatásával budapesti székhelyet kapott a Kreml-közeli Nemzetközi Beruházási Bank, de ami Magyarország megbízhatóságát illeti, sokat elárul az is, hogy amerikai kérés ellenére Magyarország Oroszországnak adott ki két Budapesten elfogott orosz fegyverkereskedőt. Nem mellesleg Vlagyimir Putyin most már évente tart egy hivatalos találkozót Orbán Viktorral.

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.