Putyin üzent az új NATO-tagállamoknak

Vlagyimir Putyin elnök szerdán kijelentette, hogy Oroszország hasonló válaszlépéseket tesz, ha a NATO csapatokat és infrastruktúrát telepít Finnországba és Svédországba, miután azok csatlakoznak az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez.

 

2022. június 30., 09:31

Szerző:

Putyin orosz hírügynökségek szerint szerdán azt mondta, nem zárhatja ki, hogy feszültségek alakulnak ki Moszkva kapcsolatában Helsinkivel és Stockholmmal a NATO-csatlakozásuk miatt, írja a The Guardian.

„Nincs olyan problémánk Svédországgal és Finnországgal, mint Ukrajnával”

– mondta az orosz elnök a türkmenisztáni fővárosban, Aşgabatban tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a két országgal nincsenek területi vitáik. 

Putyin arról is beszélt, hogy ha Finnország és Svédország akar, csatlakozhatnak. Ez rajtuk múlik. Bármihez csatlakozhatnak, amihez akarnak, de figyelmeztetett, hogy ha

„katonai kontingenseket és katonai infrastruktúrát telepítenek oda, akkor kötelesek leszünk szimmetrikusan reagálni, és ugyanazokat a fenyegetéseket alkalmazni azokon a területeken, ahol veszély fenyeget bennünket”. 

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök keresztet vet egy ortodox húsvéti istentiszteleten 2022. április 23-án késő este Moszkvában. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.