Amerikai nagykövet: ez már Moszkva vereségének jele

Birdget A. Brink, az Egyesült Államok újonnan kinevezett ukrajnai nagykövete is reagált a jelentős orosz eszkalációra. Közölte, mű-népszavazások kiírás és a mobilizáció is Moszkva gyengeségének és vereségének jele.

2022. szeptember 21., 11:32

Szerző:

„A mű-népszavazások és a mobilizáció is az orosz kudarc és gyengeség jelei. Az Egyesült Államok sohasem fogja elismerni Oroszország az elvileg annektált ukrán területeit, és folytatjuk a kiállást Ukrajna mellett addig, ameddig ez szükséges” – fogalmazott, Bridget A. Brink, az Egyesült Államok újonnan kinevezett ukrajnai nagykövete Twitteren.

Brink arra a beszédre reagált, amit Vlagyimir Putyin tartott meg szerdán Moszkvában. Ebben a hivatásos tartalékos állomány – mintegy 300 000, jobbára fiatal férfi – mozgósítását rendelte el. Ezenkívül megerősítette, szeptember 23 és 27 között úgynevezett népszavazásokra kerül majd sor az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai megyékben: Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában is. A népszavazás után Moszkva orosz területeknek fogja nyilvánítani ezeket a megyéket is, amiket mint saját területét fogja megvédeni, mint Putyin közölte, minden eszközzel, akár a nukleáris arzenállal is.

Bridget A. Brink eddigi jereváni amerikai nagykövet éppen mostanában fogja elfoglalni új pozícióját Washington kjevi külképviseletén.

(Kiemelt kép: Bridget A. Brink felesküszik az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetének pozíciójára 2022 júniusában. Fotó: Nicholas Kamm / AFP)