Putyin ismét fenyegetőzik

Putyin azt mondta a hétfői támadásokról, hogy ez nem minden, amit tudunk tenni. Az éjszaka folyamán újabb támadást indítottak. 

2022. november 1., 10:50

Szerző:

Vlagyimir Putyin elnök szerint az ukrán infrastruktúrális hálózatra mért orosz csapások és a fekete-tengeri gabonaexport-programban való részvétel befagyasztásáról szóló döntés válasz volt a moszkvai flotta ellen a Krímben elkövetett dróntámadásra, amit az elnök Ukrajnának tulajdonít – írja a Reuters.

Putyin szerint Ukrajna tehet mindenről

Kitért arra is, hogy az ukrán drónok azokat a folyosókat használták fel a támadáshoz, amelyeken az ENSZ által létrejött megállapodás keretében a gabonaszállító hajók közlekedtek. A kijevi vezetés nem vállalta a felelősséget és tagadta, hogy katonai célokra használná a korridorokat. Az ENSZ közlése szerint a szombati napon, amikor Oroszország közlése szerint megtámadták a Krímben lévő hajóit, egyetlenegy szállítmány sem volt úton a Fekete-tengeren.

Az orosz elnök azt hangoztatta, Ukrajnának garantálnia kell, hogy sem a polgári, sem az orosz gabonaszállító hajókat ne fenyegesse semmiféle veszély. Nem maradt el a fenyegetőzés sem. – Ez még nem minden, amit tudunk tenni – fogalmazott Vlagyimir Putyin egy hétfői sajtótájékoztatón, jelezve, hogy alighanem ismét intenzív támadás alá vehetik a kritikus infrastrukturális célpontokat. Harkiv megye regionális kormányzója nemrégiben azt közölte, mintegy 140 ezer lakos maradt áram nélkül, köztük mintegy 50 ezren Harkiv városában a megszállók támadásai következtében. Kijevben pedig a lakások 80 százalékában nincs vízszolgáltatás.

Vlagyimir Putyin mondatai – miszerint a krími dróntámadásra válaszul történik mindez – már csak azért is figyelemre méltóak, mivel az orosz hadsereg már hetek óta az ukrán kritikus infrastruktúra bombázásával szeretné élhetetlenné tenni az országot. Az infrastrukturális célpontok elleni első, október 10-i támadássorozatot az oroszok a Kercsi-szoroson átívelő hídon végrehajtott robbantásos merényletre válaszul indították.

Újabb támadást indítottak az oroszok

Oroszország az éjszaka folyamán négy rakétát lőtt ki a dél-ukrajnai Mikolajiv kikötővárosra, lerombolva egy fél lakóházat és megölve egy lakost, egy nappal azután, hogy rakétatüzet zúdított több városra, köztük a fővárosra, Kijevre. A mentőalakulatok kedden kora reggel egy idős nő holttestét emelték ki a lakóház romjai alól – jelentették a Reutersnek szemtanúk.

A csúcsforgalomban a járókelők egy kétszintes iskola mellett sétáltak el, amelynek homlokzatát leszakította a robbanás ereje, amely hatalmas krátert hagyott maga után.

(Kiemelt képünk: Műanyag palackokban visz lajtoskocsiról vett ivóvizet egy nő Mikolajivban. A dél-ukrajnai városban április közepe óta szünetel a vezetékes víz szolgáltatása, mert az orosz erők elvágták a vizet szállító vezetéket. MTI/AP/Emilio Morenatti)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.