Putyin telefonon egyeztetett a kazah elnökkel

Az orosz külügyminisztérium elítéli Anthony Blinken nyilatkozatát. 

2022. január 8., 13:41

Szerző:

Hosszan beszélt egymással telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a kazahsztáni rend helyreállításához szükséges intézkedésekről – közölte szombaton a Kreml. Az orosz külügyminisztérium pedig közleményben elítélte Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatát a kazahsztáni helyzetről.

Tokajev megköszönte, hogy az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) keretében katonákat vezényelnek Kazahsztánba, de hozzátette, hogy a helyzet már kezd stabilizálódni országában. Putyin javasolta, hogy a KBSZSZ vezetői a napokban tartsanak videokonferenciát az ügyben. Az elnökök megállapodtak abban, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Tokajev kazah elnök a héten segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (ODKB) a helyzet megoldásához, majd bejelentették, hogy Oroszország az általa vezetett katonai szövetség, a keretében több mint 70 katonai repülőgépet és katonákat küldött Kazahsztánba.

Az orosz külügyminisztérium elítélte az amerikai külügyminiszter azon nyilatkozatát, amelyben Antony Blinken kijelentette: ha Kazahsztán beenged orosz katonákat, akkor nagyon nehéz lesz neki elérnie a távozásukat.

„Az amerikai külügyminiszter humorizálni próbált Kazahsztán tragédiáján. Ez egy durva megjegyzés volt, és nem az első. Nevetségessé akart tenni egy teljesen legitim intézkedést, amelyet lehetővé tesz Oroszország és Kazahsztán biztonsági megállapodása”

– olvasható a Facebookon megjelent közleményben.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Szputnyik/Alekszej Druzsinyin/MTI/AP/Szputnyik)

 

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.