Putyin szerint a Nyugat markába került Ukrajna

Bezzeg azzal nincs baj, amikor ő annektál egy teljes országrészt.

2021. június 30., 21:25

Szerző:

Ukrajnát a nyugati hatalmak irányítják – mondta Putyin azon az éves kérdezz-feleleken, ahol az orosz elnök állampolgárok telefonhívásaira válaszolt kamerák előtt, írja a Moscow Times. A 2014 óta oroszbarát szeparatistákkal küzdő Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij korábban találkozóra hívta Putyint az ország keleti részén, amit az orosz vezető nem fogadott el: szerinte inkább Moszkvában kellene beszélgetniük.

Minek talalkozzak Zelenszkijjel, amikor az országa irányítását teljesen a külföldiekre bízta? – mondta Putyin a szerdai eseményen, ahol arról is beszélt, hogy a kulcsfontosságú döntések Ukrajnáról „Washingtonban, Berlinben, és Párizsban történnek”. Hozzátette: „Nem utasítom vissza a találkozást, csak szükségesnek tartom, hogy megértsük, miről kell beszélnünk.”

Közben tovább zajlik a katonai erőfitogtatás a két ország között: az oroszok áprilisban 100 ezer katonát vezényeltek a Krím-félszigetre gyakorlatozni, amit az ország 2014-ben annektált, részben jelöletlen milíciák és dezinformációs hadjáratok segítségével. Holott később Oroszország azt mondta, hogy visszahívták a csapatokat, az USA és Kijev szerint a visszavonás közel sem volt teljes.

A NATO és Ukrajna hétfőn haditengerészeti gyakorlatokat indított a Fekete-tengeren, Oroszország pedig a közelmúltban elkezdte tesztelni S-400-as légvédelmi rakétáit, szintén a Krímben – az al-Dzsaszíra híradása szerint egyelőre nem tiszta, hogy ezek a tesztek pontosan mikor zajlottak. A két ország közötti feszültség 2021 elején erősödött fel ismét. 2014 óta 13 ezer halálos áldozatot követelt a konfliktus.

(Kiemelt kép: Sergei Savostyanov / Pool/Sputnik/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.