Putyin pont annak az ellenkezőjét éri el a háborúval, mint amit akart

Finnország és Svédország is hamarosan csatlakozhat a NATO-hoz.

2022. április 11., 15:14

Szerző:

Finnország és Svédország hamarosan csatlakozhat a NATO-hoz, ami valószínűleg feldühítené Moszkvát, és a tisztviselők szerint még inkább kiemelné Oroszország stratégiai hibáját Ukrajna lerohanásával.

NATO-tisztviselők a CNN-nek elmondták, hogy az orosz invázió óta rendkívül komolyra fordultak a tárgyalások Svédország és Finnország csatlakozásáról, továbbá az amerikai külügyminisztérium magas rangú tisztviselői szerint a kérdés felmerült a NATO e heti külügyminiszteri találkozóján, amelyen Stockholm és Helsinki külügyminiszterei is részt vettek.

A tisztviselők szerint a megbeszélések hangsúlyozzák, hogy Vlagyimir Putyin inváziója csak a NATO-szövetség újjáélesztését és egységesítését okozta – pontosan annak az ellenkezőjét, amit Putyin el akart volna érni a háborúval. Az orosz elnök azt követelte, hogy a NATO hagyjon fel a keleti terjeszkedéssel és az új tagok felvételével, azzal vádolva a blokkot, hogy veszélyezteti Oroszország biztonságát. Ehelyett a NATO növelte Ukrajnának nyújtott támogatását, és most új tagok fogadására készül.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: AFP)

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.