Putyin orosz cárnak hiszi magát

Állítja az Obama adminisztráció Oroszország szakértője.

2022. március 7., 07:21

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök cárnak képzeli magát, mondta egy amerikai szakértő, aki Obama elnök Oroszországgal kapcsolatos politikáját is segítette. 

„Putyin saját céljaira használja fel az orosz ortodox egyházat is”

– jelentette ki Anna Makanju, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának korábbi oroszországi igazgatója vasárnap. A szovjet birodalom felbomlása óta eltelt az ortodox egyház szerepe teljesen átalakult, a Kreml nagyon aktívan támogatja, mert  az orosz identitás fontos pillérét látja benne. Vlagyimir Putyin annak ellenére, hogy a KBG egyik ateista ügynöke volt, mára már ortodox keresztényként lép az orosz nyilvánosság elé. 

Makanju szerint nem a Szovjetuniót próbálja Putyin újjáépíteni, hanem 1889-es állapotokat a cári birodalmat próbálja restaurálni. A cárok azt gondolták, hogy Isten rendelte el uralmukat Oroszország felett, mondta a szakértő.

„Azt hiszem, Putyin úgy véli, hogy ő is olyan mint a cárok, Isten hívta el a feladatra, hogy helyreállítsa az orosz birodalom dicsőségét”

– mondta a szakértő.
(via CNN)

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a moszkvai Kremlben 2022. február 7-én. Fotó: MTI/AP Pool/Thibault Camus)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.