Megnyugtató: Putyin egyelőre nem tervez atomtámadást a NATO ellen

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) nem látja jelét, hogy Oroszország álláspontja bármit is változott volna a nukleáris fegyverek bevetését illetően – jelentette ki a szervezet főtitkára.

 

 

2023. június 15., 19:41

Szerző:

Jens Stoltenberg csütörtöki, az Independentnek adott interjújában a fehérorosz diktátor egy friss nyilatkozatára reagált. Aljakszandr Lukasenka ugyanis kijelentette, hogy agresszió esetén nem habozna elrendelni az országában elhelyezett orosz taktikai nukleáris fegyverek bevetését.

Vlagyimir Putyin ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy tölteteket a jövő hónapban kezdik el telepíteni, és továbbra is Moszkva kizárólagos ellenőrzése alatt állnak 

– emlékeztet a Népszava.

„Természetesen szorosan figyelemmel kísérjük, hogy mit tesz Oroszország. Eddig nem láttunk olyan változást ebben a kérdésben, amely miatt változtatni kellene álláspontunkon” – közölte az interjúban Stoltenberg. Egyúttal hozzátette: Oroszország nukleáris retorikája veszélyes és vakmerő.

Kitért arra is, hogy Moszkva jelentős összegeket invesztált tömegpusztító fegyvereinek fejlesztésébe, emellett a NATO-határok közelében új nukleáris fegyvereket helyezett el – például az északi területeken. 

(Kiemelt kép: Putyin orosz elnöknek álcázott aktivista a Brandenburgi-kapu előtt hajt az atomfegyverek nélküli világért tartott demonstráción egy mobil atombombán 2020. július 30-án Berlinben. Fotó: Fabian Sommer/dpa Picture-Alliance via AFP)