Putyin most messzire ment: Oroszországszerte tüntetnek a mozgósítás ellen

Több orosz városban tüntetnek a katonai mozgósítás ellen, amelynek eredményeként 300 ezer férfit vezényelhetnek az ukrán frontra. A demonstrálók jelentős börtönbüntetést kockáztatnak azzal, hogy részt vesznek a megmozdulásokon.

2022. szeptember 21., 18:16

Szerző:

Oroszország-szerte tüntetnek a tartalékosok részleges mozgósításával szemben – adta hírül az orosz belpolitika fejleményeit is nyomon követő, Lettországban működő Meduza internetes portálra hivatkozva a Newsweek.Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője szeptember 21-én reggel jelentette be a kormány erről szóló döntését, amelynek nyomán 300 ezer férfit küldhetnek az ukrajnai frontra.

A Meduza beszámolója szerint a rendőrség szembe került a tucatnyi városban kezdődött demonstrációk résztvevőivel. Több tucat ember tüntetéséről szólnak a hírek a szibériai Irkutszk és Ulan-Ude városából, de hasonló információk érkeztek Habarovszkból és Jakutszkból. Az Avtozak LIVE Telegram csatornán olyan képeket osztottak meg, amelyek az emberek Le a mozgósítással! feliratú transzparenseket emeltek a magasba és ugyanezt skandálták. Más táblákon a Le a háborúval!, a Nemet mondunk a háborúra sír-osításra feliratok jelentek meg.

A háború ellen tüntetők Oroszországban nagy kockázatot vállalnak. Amennyiben a rendőrség letartóztatja őket, az ügyészség 15 évig terjedő börtönbüntetést kérhet rájuk. A Meduza szerint ezt a lehetőséget máris meglebegtették Moszkvában.

Ezt megelőzően több mint 140 ezer aláírás gyűlt össze Change.org petíciósite-on indított aláírásgyűjtésben a mozgósítás ellen. Az orosz nyelvű tiltakozást egy ismeretlen indította Soft Power álnéven. Az aláírók elutasítják a részleges és a teljes mozgósítást, mert szerintük Putyin elnöknek nem volt legális felhatalmazása, vagy akár jól alátámasztható indoka ezt elrendelni, és kitenni testvéreiket, gyermekeiket, férjeiket, apáikat vagy nagyapáikat a háborúval járó morális és fizikai veszélynek – írja a Napi.hu.

(Kiemelt képünk: Rendőrök őrizetbe vesznek egy, az elrendelt mozgósítás ellen tiltakozó férfit Novoszibirszkben 2022. szeptember 21-én. Fotó: Rosztiszlav NETISOV / AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.