Putyin megnevezte Prigozsin utódját

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Kommerszant című lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy kit javasolt a Wagner-csoport új vezetőjének.

2023. július 15., 15:46

Szerző:

A Prigozsin vezette Wagner-csoport június 23-án fordította fegyvereit az orosz kormány ellen. A Wagner-csoport lázadása óriási hullámokat gerjesztett az orosz politikában, ezért Jevgenyij Prigozsint a Kreml igyekszik eltávolítani a Wagner vezetéséből. Vlagyimir Putyin korábban azt mondta, a Wagner-csoport jogi értelemben nem létezik. Putyin azt javasolta, hogy a Wagner-csoportot a „Szedoj” fedőnéven ismert magas rangú zsoldos, Andrej Trosev vezesse – közölte az Index a CNN a Kommerszant című lap információját. „Sokan bólintottak igenlően, amikor ezt mondtam”– válaszolta Putyin.

Andrej Trosev 1953 áprilisában született Leningrádban, és közvetlenül részt vett a Wagner-csoport szíriai hadműveleteiben. Az Egyesült Királyság 2022 júniusától érvényes szankcióiban úgy említi meg Andrej Nyikolajevics Trosevet, mint a Wagner-csoport vezérigazgatóját.  A dokumentumok alapján a magas rangú zsoldos támogatta a szíriai rezsimet, tagja volt egy milíciának, és elnyomta a szíriai lakosságot. Emellett az afganisztáni háború veteránja is, amiért kétszer is megkapta Oroszország legmagasabb kitüntetését, a Vörös Csillag Érdemrendet – írja az Index. 

(Kiemelt képünkön: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)